1875526.jpg

Leipä-innostus jatkuu ja jatkuu.. Nyt vuorossa perinteistä ruisleipää. Ruistaikinaa on jotenkin ärsyttävä tehdä kun se vaan venyy ja vanuu ja tarttuu käsiin kiinni. Ei tämä urakka nyt kuitenkaan niin paha ollut kuin kuvittelin.
Paistamisessa pitää vielä harjoitella. Nyt ne jäivät sisältä hieman tiiviiksi, eli mielestäni olisi saanut olla uuniissa vielä tovin. Kirjassa, Kaarina Roinisen ( ylläri ), paistoaika oli 15-20 minuuttia ja minulla ne olivat juuri sen 20 minuuttia.  Sitten puolestaan tuo yksi limppu mikä taikinasta tuli, siitä tuli sitten hiemankin liian kovaa. No, onneksi meillä on hampaat millä pureskella! Tein taikinaan juuren edellisenä päivänä ja siis seuraavana päivänä leivoin.
1875530.jpg
Tässä tuo limppu. Taikinasta tuli siis yksi limppu ja n. 30 kpl pieniä "reissareita".

Taikinanjuuri:

2 viipaletta hapanta ruisleipää ( minä laitoin fazerin ruispuikulaa )
1 l vettä
10 dl ruisjauhoja

Seuraavana päivänä:

1 dl haalea vettä
50 g hiivaa
n. 1 rkl suolaa  ( Voi laittaa enemmänkin )
n. 1 kg ruisjauhoja

¤ Leikkaa hapanleipä kuutioiksi tai revi sen sisus ISOON kulhoon. Huom! Kulhon pitää olla iso, koska se tulee tosi täyteen. Kaada päälle haalea vesi ( 1 l ). Sekoita joukkoon ruisjauhot.
Peitä taikinakulho kelmulla ja pistele siihen muutama ilmanreikä. Anna taikinajuuren käydä huoneenlämmössä vähintään 1 vuorokausi. Valmiina juuri haisee happamalle ja kuplii.
Ja se oikeasti haisi pahalle ja kupli!
SEURAAVANA PÄIVÄNÄ:

Liota haaleaan veteen hiiva ja sekoita se juureen. Lisää myös suola ja alusta taikina ruisjauhoilla melko tiiviiksi taikinaksi.
Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kooltaan noin kaksinkertaiseksi. Minulla meni tähän aikaa reilu tunti.
Ota taikinasta pieni pala talteen seuraavaa leipomiskertaa varten. Pakasta taikina esim. pienessä muovipussissa.
Leivo taikinasta limppuja tai sämpylöitä. Sämpylät saat helposti, kun levität pöydälle RUNSAASTI ruisjauhoja ja taputtelet taikinan noin 1 cm:n paksuiseksi levyksi. Paina esimerkiksi mukilla pyöreitä leipiä ja laita ne pellille.Pistele haarukalla kohonneet leivät ennen paistoa.  Anna kohota vielä hetki ja paista 225 C:asteessa noin 15-20 minuuttia.
Ruislimput tulevat ihan vain taikanpalaa pyörittämällä. Limput kannataa jättää melko korkeiksi, koska ne madaltuvat kohotessaan. Limput paistetaan 200 C:asteessa noin 1 tunnin verran.

1875525.jpg