Taas Kaarina Roinisen kirjasta tehtyä leipää..Perjantain kun olen ristinyt leipomispäiväksi, niin meillä tuoksui jouluinen piimälimppu. Voin kertoa, että kyllä itse tehty limppu on paljon parempaa kuin kaupan..

1866519.jpg

2 kpl

8 dl piimää
50 g eli 1 pkt hiivaa
1 1/2 dl siirappia
1,5 rkl jauhettua anista
2 tl suolaa
4 dl ruisjauhoja
n. 12 dl vehnäjauhoja

Voiteluun:

1/2 dl siirappia
1/2 dl vettä

¤ Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva.
Lisää siirappi, mausteet, suola ja ruisjauhot. Alusta taikiina vehnäjauhoilla kimmoisaksi. Anna kohota lämpimässä peitettynä.
Jaa taika kahteen osaan. Jos haluat koristella leipien pinnat, ota kummastakin taikinasta pienet palat erikseen koristelua varten. Minä tein piparkakkumuotilla sydämet leipien päälle.
Leivo taikinasta kaksi pyöreää leipää jauhoja apuna käyttäen. Pane leivät pellille leivinpaprein päälle.
Leivo koristepalat mielesi mukaan. Voitele leivän pinta vedellä, niin koriste pysyy paremmin.
Anna leipien kohota läpimässä paikassa.
Voitele leipien pinta siirappivedellä ennen paistamista.
Paista 175 C:asteessa noin 50 minuuttia. Voitele leivät siirappivedellä uudelleen heti uunista ottamisen jälkeen.

1866516.jpg
Tässä leivät ovat koristeltuna ja kohoamassa.

1866518.jpg
Toinen leipä hieman repesi uunissa ja ne tarttuivat toisiinsa kiinni.
Vinkkinä muille, että taikinasta oli saanut myös kolme leipää! Niin isoja noista kahdesta tuli.